Ben Tedavisi
Herkesin vücudunda Ben bulunur. Yetişkin bir insanda ortalama 10 ile 40 arasında Ben bulunması normaldir. Yaş aldıkça Benlerin sayısı ve renkleri değişebilir.
Ben Neden Olur?
Ciltte yaygın olarak görülen küçük, koyu ve kahverengi lekelerdir. Benler genellikle pigmentli hücre kümelerinden kaynaklanırlar. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. Çoğu insanda, bazılarının görünümü değişebilen veya zamanla kaybolabilen 10 ila 40 ben vardır.
Benlerin çoğu zararsızdır. Nadiren kanserli hale gelirler. Benlerin ve diğer pigmentli lekelerin izlenmesi, cilt kanserinin özellikle de Malign Melanom’un saptanmasında önemli bir adımdır.
Benler genellikle zararsızdır. Kıl içerebilirler, kabarık veya kırışmış olabilirler. Bir Benin renginde veya boyutundaki herhangi bir değişiklik, kaşıntı, ağrı, kanama veya iltihap gelişirse doktorunuzla konuşmanız gerekir. Dermatoloğunuz cildinize bakarak Benleri tanımlayabilir.
Değişiklikleri İzleyin
Benlerinizin yerini ve şeklini takip etmeniz önem taşıyor. Melanom sinyali verebilecek değişiklikler olabilir. Bu nedenle cildinizi düzenli olarak inceleyin. Özellikle ailede melanom öyküsü varsa ayda bir kez kendi kendinizi kontrol edin.
Cildinizi Koruyun
Cildinizi güneş veya solaryum gibi ultraviyole (UV) radyasyondan korumak için önlemler alın. UV radyasyonu melanom riskini arttırmaktadır. Ayrıca giydiğiniz kıyafetler ve kullanacağınız şapkalar ile güneşten kendinizi ve çocuklarınızı korumaya dikkat edin. Çünkü güneşe maruz kalan çocuklar daha fazla ben geliştirme eğilimindedir.
Koruyucu Kullanın
Yıl boyunca güneş koruyucu kullanın. Bulutlu günlerde bile dışarı çıkmadan 30 dakika önce güneş kremi sürün. Kışın SPF’si en az 15 olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanmanız güneşin Benlerinizi tetiklemesini engelleyecektir. Yine yaz mevsiminde en az 30 faktör olan koruyucu kreminizi her iki saatte bir yeniden uygulayın.
Ne zaman Dermatoloğa görünmeli?
Kanserli (kötü huylu) benler görünüş olarak büyük farklılıklar gösterir. Ergenlik ve hamilelikteki hormonal değişiklikler benlerin daha koyu ve daha büyük olmasına neden olabilir. Doktorunuz bir benin kanserli olabileceğinden şüphelenirse, mikroskobik inceleme için bir doku örneği (biyopsi) alabilir.
Ben tedavisine karar verirseniz dermatoloğunuza aşağıdaki bilgileri vermeyi unutmayın:
- Aldığınız ilaçlar.
- Aldığınız vitaminler ve mineraller.
- Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız.
- Geçirdiğiniz tüm ameliyatlar ve kozmetik tedaviler.
Ben kontrolü ve tedavisi önmelidir. Probleminizi tespit etmek ve doğru tedavi prosedürünü uygulamak için lütfen kliniğimizden Dermatolog Dr. Ersin Aydın ile görüşmek için randevu alın.